Przepis i sposób przygotowania na: tort z biszkopcików z masą kawową
lukier pomadkowy kawowy:
30 dkg cukru
30 dkg cukru
⅛ l wody
wanilia
½ łyżki octu (6%)
napar z kawy pozostałej z przyrządzanej masy
Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycisnąć je, jeśli zachodzi potrzeba, nakładać na przemian warstwę masy kawowej i biszkopcików, tak aby na wierzch była warstwa biszkopcików ułożona spodami do góry. Przycisnąć tort krążkiem, lekko obciążyć, wynieść do zimnego pomieszczenia. Przygotować lukier – z cukru, wody i octu ugotować syrop „do piórka”. Trochę go schłodzić. Ciepły lukier wlać do miski i ucierać tak długo, aż zbieleje.
Starannie zsuwać nożem osadzający się na brzegach miski lukier, rozetrzeć silnym naparem kawy, przyprawić wanilią, dobrze rozetrzeć. Tort polukrować dwukrotnie.
Boki obsypać zmiażdżonymi i zrumienionymi biszkopcikami.