Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Truskawkowiec

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

truskawki świeże 3/4 kg
galaretka truskawkowa 2 szt.
budyń śmietankowy 2 szt.
mleko 1/2 l
cukier 1/2 szkl.
masło lub margaryna 1 kostka

Biszkopt

jajko 5 szt.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
mąka tortowa 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowiec

Galaretki rozrabiamy według przepisu.
Truskawki myjemy i przekrawamy na pół (wzdłuż).
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka a następnie mieszanina mąk z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto na blachę pieczemy 35 min w temp.180 stopni.
Gotujemy budyń. Studzimy. Do margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń i miksujemy aby nie powstały grudki.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy masą, przykrywamy biszkoptem na to układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiek102 25.06.2015 19:22
Pyszne jadłam :)
dom-agi 23.06.2015 16:03
Bardzo lubię takie ciasta :)
gusia1000 23.06.2015 14:21
Dobre, letnie ciasto.
as28 23.06.2015 13:52
mniam mniam
Ola1young 23.06.2015 13:26
lubimy takie ciasta :-)
Aannkaa82 23.06.2015 10:48
Ciasto bardzo na czasie ;)
Habibi 23.06.2015 10:29
Ciasto z truskawkami i galaretką robiłam w piątek - trzeba się spieszyć bo już się truskawki kończą :)
Krzysztof15 23.06.2015 06:33
bardzo smaczne
pajbek 22.06.2015 21:57
lubię takie ciasto :-)
irenka 22.06.2015 21:25
pyszne ciacho
halina17 22.06.2015 21:13
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak