Do dużego słoja lub gąsiorka wsypywać, w miarę jak dojrzewają, owoce: poziomki, truskawki, porzeczki, jeżyny, czarne jagody, śliwki węgierki, jabłka i gruszki (po około 25 dag), wiśnie (około 35 dag), maliny itp., tak aby wszystkie te owoce ważyły łącznie 2,5 kg. Przed wrzuceniem do balonu owoce miękkie przebrać i szybko opłukać na sicie. Śliwki i wiśnie wydrylować i pokroić na drobne kawałki. Jabłek i gruszek nie obierać, tylko pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dosypywanie kolejnych owoców trwa zazwyczaj od czerwca do października, w zależności od tego, jakie owoce dobierzemy do zrobienia wódki. W dowolnym momencie włożyć do słoja owoce suszone oraz pomarańcze i cytryny, obrane ze skórki, pokrojone w plasterki, bez pestek. Skład ratafii można uzupełnić dodatkiem innych owoców: moreli, winogron, ananasa (także z puszki), daktyli itp., jednak zawsze należy zachować przyjętą ogólną wagę wszystkich owoców, Po wsypaniu każdej kolejnej porcji 25 dag owoców należy wlać 250 ml spirytusu 70-procentowego. W czasie maceracji owoców balon szczelnie zakorkować, a jego zawartość od czasu do czasu zamieszać. Po skończonej maceracji zlać nalew znad owoców. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie do całkowitej objętości 1,25l, dodać do nalewki i dobrze wymieszać, nalew przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 3 miesiące.