Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 i 1/3 szklanki
jajko 5 szt
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
masło 150 gram
margaryna w kostce 50 gram
cukier waniliowy 1 czubata łyżka
truskawki świeże 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z truskawkami

Kroki postępowania

1
Do rondelka wrzucić masło oraz margarynę, dodać mleko i cukier waniliowy. Cały czas mieszają podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści.
Krok 1 - Ucierane ciasto z truskawkami foto
2
Zostawić na 20 minut do przestygnięcia.
Krok 2 - Ucierane ciasto z truskawkami foto
3
W misce wymieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Ucierane ciasto z truskawkami foto
4
Ubić jajka z cukrem do momentu, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo wlewać masło cały czas miksując. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać łyżką.
Krok 4 - Ucierane ciasto z truskawkami foto
5
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wygładzić powierzchnię.
Krok 5 - Ucierane ciasto z truskawkami foto
6
Truskawki oczyścić, usunąć szypułki i oprószyć mąką. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut na najniższej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Krok 6 - Ucierane ciasto z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 02.07.2017 20:57
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak