Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w sosie pomidorowym
Kroki postępowania
Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.
Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim.
![Krok 1 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/udka-pieczone-w-sosie-pomidorowym1-2.jpg)
![Krok 2 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/udka-pieczone-w-sosie-pomidorowym2-2.jpg)
![Krok 3 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/udka-pieczone-w-sosie-pomidorowym3-2.jpg)
Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki.
Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
![Krok 4 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/udka-pieczone-w-sosie-pomidorowym4-2.jpg)