Przepis i sposób przygotowania na: UFO - pierogi z nadzieniem owocowym
Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do utarte na jarzynówce jabłka oraz drobno pokrojone śliwki lub nektarynki.
Skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy.
Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody i ew. jajka zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc ni to kapelusz, ni to ufo.
Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze ufo-kapelusze i gotujemy.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.