Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem
Kroki postępowania
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.
Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
![Krok 1 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-na-karmelizowanej-cebuli-z-pieczonym-jablkiem1-2.jpg)
Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na w miarę równe kawałki, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i każdy kawałek oddzielnie zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
![Krok 2 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-na-karmelizowanej-cebuli-z-pieczonym-jablkiem2-2.jpg)
Jabłka kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości), usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Jabłka można piec razem z wątróbką.
Wątróbkę podajemy na plasterku jabłka z karmelizowaną cebulą. Dekorujemy natką pietruszki
![Krok 3 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-na-karmelizowanej-cebuli-z-pieczonym-jablkiem3-2.jpg)