Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka po żydowsku

5.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na wątróbkę po żydowsku. Z wątróbki i pieczarek smażymy rodzaj placków i podajemy  - dowolnie - z ziemniakami, surówką lub warzywami.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 60 dag
cebula 2 sztuki
pieczarki 20 dag
jajko 2 sztuki
natka pietruszki / pęczka
mąka 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka po żydowsku

Danie inspirowane kuchnią żydowską. Placki z wątróbki, pieczarek i cebuli nazywane wątróbką po żydowsku to jeszcze jeden pomysł na przygotowanie dania z podrobów.

Wątróbka po żydowsku - krok po kroku:

1

Wątróbkę umyć i oczyścić z żyłek. Oczyszczoną pokroić drobno.

Krok 1 - Wątróbka po żydowsku foto
2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Krok 2 - Wątróbka po żydowsku foto
3

Wszystkie pokrojone składniki dodać do wątróbki, następnie dodać zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę.

Krok 3 - Wątróbka po żydowsku foto
4

Posiekać drobno natkę pietruszki i dodać do wątróbki. Przyprawić całość solą i pieprzem i wymieszać dokładnie.

Krok 4 - Wątróbka po żydowsku foto
5

Tak przygotowaną wątróbkę nakładać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Krok 5 - Wątróbka po żydowsku foto
6

Gotowe placki z wątróbki (wątróbkę po żydowsku) podawać z ziemniakami i surówką.

Krok 6 - Wątróbka po żydowsku foto

Co jeszcze można pysznego zrobić z wątróbki? Pasztet, farsz do pierogów, nadzienie do kurczaka lub po prostu usmażyć ją z cebulką i jabłkami. 

Kurczak nadziewany wątróbką  

Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką  

Pierogi z płuckami i wątróbką

Wątróbka drobiowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.02.2014 07:44
Dawno nie jadłem wątróbki
malina 10.09.2013 07:32
w takiej wersji nie jadłam
miki47 19.04.2013 09:41
interesujący przepis, mniam
marta1221 09.04.2013 19:10
nigdy nie jadłam takiej formy wątróbki
kriko 07.03.2013 21:07
super watrubka
pestka 04.03.2013 12:42
taka forma podania watrobki jest dla mnie nowością
Joanna23 21.02.2013 21:37
super
Aannkaa82 21.02.2013 20:26
Bardzo lubię wątróbke, muszę wypróbować jak będzie smakowała w takiej formie.
Kasnaj 19.02.2013 15:42
nie lubię wątróbki ale fajnie wygląda :)
Amellia 18.02.2013 19:07
super
Poison1988 18.02.2013 13:06
z pieczarkami jeszcze nie próbowałam ale połączenie bardzo mi odpowiada :) przepis warty wypróbowania :)
Luki 18.02.2013 13:04
super
Wiesława1 18.02.2013 12:55
super potrawa
adelajda 18.02.2013 12:37
mojemu mężowi będzie smakować !
Beatris 18.02.2013 11:47
Tak wątróbki jeszcze nie przygotowywałam, ale podoba mi się pomysł.
gosia1988 18.02.2013 11:46
tak przyrządzonej wątróbki jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak