Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka po żydowsku
Danie inspirowane kuchnią żydowską. Placki z wątróbki, pieczarek i cebuli nazywane wątróbką po żydowsku to jeszcze jeden pomysł na przygotowanie dania z podrobów.
Wątróbka po żydowsku - krok po kroku:
Wątróbkę umyć i oczyścić z żyłek. Oczyszczoną pokroić drobno.
![Krok 1 - Wątróbka po żydowsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-po-zydowsku3-2.jpg)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
![Krok 2 - Wątróbka po żydowsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-po-zydowsku4-2.jpg)
Wszystkie pokrojone składniki dodać do wątróbki, następnie dodać zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę.
![Krok 3 - Wątróbka po żydowsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-po-zydowsku5-2.jpg)
Posiekać drobno natkę pietruszki i dodać do wątróbki. Przyprawić całość solą i pieprzem i wymieszać dokładnie.
![Krok 4 - Wątróbka po żydowsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-po-zydowsku1-2.jpg)
Tak przygotowaną wątróbkę nakładać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
![Krok 5 - Wątróbka po żydowsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-po-zydowsku2-2.jpg)
Gotowe placki z wątróbki (wątróbkę po żydowsku) podawać z ziemniakami i surówką.
![Krok 6 - Wątróbka po żydowsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/watrobka-po-zydowsku0-2.jpg)