Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym - pyszne danie obiadowe. Podaj je z ziemniakami lub ryżem. Potrzebować będziesz wątróbkę drobiową, cebulę, śmietanę oraz musztardę.

Składniki:

wątróbka drobiowa 600 gramów
cebula 2 sztuki
śmietana 18% 1 szklanka
Musztarda kremska Prymat 3 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1/2 łyżeczki
przyprawa KUCHAREK 1 łyżeczka
mąka 3-4 łyżki
kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym

Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to jeszcze jeden sposób na pyszny, ekonomiczny obiad. Podsmażoną wątróbkę drobiową łączymy z sosem na bazie kwaśnej śmietany i musztardy.

Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym

1

Wątróbkę posypać mąką i podsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z cebulą. Smalec możesz zastąpić masłem klarowanym lub olejem.

2

Kostkę rosołową rozpuścić w 1/3 szklanki wody.

3

Śmietanę połączyć z musztardą i startym ząbkiem czosnku. Dodać do wątróbki i cebuli. Wszystko połączyć na patelni w gładki sos. Dusić kilka minut.

4

Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Masz wątróbkę drobiową w lodówce i nie wiesz co z niej zrobić? Masz wiele możliwości. Możesz usmażyć ją z jabłkiem, udusić w sosie własnym lub wykorzystać do farszu do nadziania kurczaka. Zobacz nasze wybrane przepisy na:

Wątróbka z jabłkiem 

Wątróbka gotowana 

Kurczak nadziewany wątróbką 

Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką 

Pierogi z płuckami i wątróbką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak