Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona

5.0
(15)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona. Pyszny i zdrowy obiad. Podaj w ten sposób przyrządzoną wątróbkę z kaszą jaglaną. 

Składniki:

wątróbka drobiowa 650 gramów
cebula 2 sztuki
jabłko 1 sztuka
mleko 1,5 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
masło 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona

Moczenie wątróbki dodaje jej smaku i oczyszcza. Obsmażone kawałki mięsa dusimy z jabłkami i cebulką uzyskując pyszne danie. Majeranek - pasuje do jabłek i wątróbki, świeżo mielony pieprz dodaje charakteru, a papryka koloru i aromatu. Wyjątkowo polecam podanie tego dania z kaszą jaglaną. 

Kroki postępowania

1
Wątróbkę umyć i oczyścić z błonek. Wrzucić do miski, zalać mlekiem, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć wątróbkę na ręcznik papierowy, aby odsączyć ją z mleka.
Krok 1 - Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona foto
2
Na talerz wsypać mąkę. Dodać majeranek, paprykę słodką oraz świeżo zmielony pieprz. Wymieszać.
Krok 2 - Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona foto
3
Obtoczyć wątróbkę w mące z przyprawami.
Krok 3 - Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona foto
4
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną w rondlu oliwę i dusić ją pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 4 - Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona foto
5
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Na patelni roztopić masło, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Wrzucić jabłka i dusić przez około 3 minuty.
Krok 5 - Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona foto
6
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić wątróbkę i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać wątróbkę do cebuli i dusić przez 3 minuty. Posolić. Dodać jabłka i dusić razem jeszcze przez minutę.
Smacznego :)
Krok 6 - Wątróbka z cebulą i jabłkiem - duszona foto

Połączenie wątróbki, jabłka i cebuli to klasyk. Ale zobacz sprawdzone przepisy na wątróbkę: 

Wątróbka z indyka  |  Wątróbka drobiowa   |   Wątróbka w sosie własnym   |   Wątróbka wieprzowa   |   Wątróbka smażona   |   Wątróbka z jabłkiem   |   Sałatka z wątróbką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.02.2017 12:06
smaczna wątróbka
ania2610 20.02.2017 15:22
ja też taką uwielbiam :)
pestka 20.02.2017 09:11
lubię taką wątróbkę
Wiesława1 20.02.2017 06:51
Pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak