Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne jajka z łososiem
Przepisów na faszerowane jajka wielkanocne jest bardzo dużo, a różnią się one od siebie farszem oraz sposobem dekoracji czy podania. W tym przepisie farsz przygotowano na bazie ugotowanych żółtek oraz wędzonego łososia z dodatkiem majonezu. Całość została zblendowana do uzyskania gładkiej konsystencji, która wspaniale współgra z białkami jaja. Sposób podania faszerowanych jajek wielkanocnych zależy od inwencji i kreatywności. Ja nacięłam jajka wzdłuż (nie przecięłam na pół), wyciągnęłam żółtka, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełniłam faszerowane jajka wielkanocne i udekorowałam kiełkami.
Kroki postępowania
![Krok 1 - Wielkanocne jajka z łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-jajka-z-lososiem1-2.jpg)
Następnie obieramy ze skorupek. Z jajek wycinamy ¼ całości, wykonując w każdym wcięcie. Delikatnie wyciągamy żółtka.
![Krok 2 - Wielkanocne jajka z łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-jajka-z-lososiem2-2.jpg)
![Krok 3 - Wielkanocne jajka z łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-jajka-z-lososiem3-2.jpg)
![Krok 4 - Wielkanocne jajka z łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-jajka-z-lososiem4-2.jpg)
Całość ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku. Masę łososiowo-żółtkową przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Napełniamy nią zagłębienia po żółtku i pustą, wyciętą część jajek. Przed podaniem dekorujemy bazylią lub natką pietruszki. Podajemy!
![Krok 5 - Wielkanocne jajka z łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-jajka-z-lososiem5-2.jpg)