Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny a" la tort drożdżowy z orzechową kruszonką
Do mąki dodajemy cukier puder i zmielone orzechy , mieszamy.
Zimną margarynę siekamy z mąką , szybko i nizbyt dokładnie zagniatamy ciasto i zawinięte odstawiamy do lodówki.
Ciasto.
Mleko lekko podgrzewamy . Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka.Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka z cukrami ucieramy do białości.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn , ubite żółtka, letnie mleko i olej. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto .
Dobrze napowietrzone ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dwie tortownice 22 i 16 cm. natłuścić i posypać bułką tartą.
Wyrośniętym ciastem wypełnić blaszki lekko dociskając, na wierzch wykładamy kruszonkę ( skubiemy , rozcieramy ).
Pieczemy ok.50-60 minut w 160-180 C.
Efekt murowany.