Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Winna karkówka

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata
ocet winny 1/2 szklanki
skórka cytrynowa
cebula biała 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt. zmielonych
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
Goździki całe Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziarenek
karkówka 1,5-2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Winna karkówka

Mięso w całym kawałku myję osuszam ręcznikiem papierowym,solę na całości.

Marynata: Do rondla wlewam wino czerwone oraz ocet winy dodaję utarte przyprawy w moździerzu-ziele,pieprz liść laurowy rozdrabniam,dodaję posiekana drobno skórkę cytrynową i podgrzewam dosyć dobrze marynatę ale nie gotuję!

Cebulę obieram kroję w pół krążki,obkładam nią mięso wkładam całość do woreczka do pieczenia,wlewam chłodną marynatę zawiązuję woreczek aby nic nie wypłynęło wkładam do naczynia i tak zamarynowane mięso zostawiam na 2 dni w lodówce od czasu przekręcając aby mięso dobrze naszło marynatą.

Po 2 dniach marynatę wylewam a mięso wyciągam z woreczka układam w naczyniu,wsadzam do piekarnika i piekę w temp 180*c około 1,5-2 godziny.W trakcie pieczenia polewam powstałym sosem wierzch mięsa. Podaję na zimno jako wędlina do chlebka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak