Przepis i sposób przygotowania na: Włoski deser z amaretti i wiśniami
Słój kompotu z wiśni (drylowanych) przecedzamy przez sito i pozostawiamy je na nim przez 10 godzin (przez noc). Potrzebne nam będą odsączone wiśnie, a nie kompot. Na następny dzień odcedzone wisnie rozkładamy płasko na dnie foremki. Ciasteczka amarettini lub amaretti rozkładamy płasko na warstwie wiśni (mozna je kupic w Lidlu). Ubijamy kubek śmietany, łączymy ją delikatnie z kubkiem serka mascarpone. Rozkładamy delikatnie na ciasteczkach. Prażymy paczkę płatków migdałowych, a następnie posypujemy nimi deser, a całość posypujemy ciemnym cukrem lub krokantem i wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
Deser jest naprawdę zaskakująco smaczny, to połaczenie smaków uzależnia. Łatwy, szybki i przepyszny, nie raz i nie dwa bedzie goscił na naszym stole. Szkoda tylko ze taki kaloryczny ;) Ten deser to prosta droga do serca ukochanego.. widze po tym jak mąż sie dzisiaj nie moze oderwać od lodówki;)