Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie gołąbki w pomidorach
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż Arborio gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i chwilę ją podsmażamy, tylko na tyle, aby uwolnić jej piękny aromat.
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
2. Mięso np. łopatkę wieprzową, mielimy w maszynce i dodajemy do niego podsmażoną z szynką parmeńską cebulkę, ryż Arborio, oregano, bazylię, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstały farsz nakładamy porcjami na sparzone liście włoskiej kapusty i zawijamy.
Uformowane gołąbki układamy ściśle w brytfance, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym lub koncentratem.
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.
3. Gotowe gołąbki podajemy z chłodnym sosem pomidorowym przygotowanym ze zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawionymi solą oraz cukrem trzcinowym.
Życzę smacznego! :)