Przepis i sposób przygotowania na: Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów).
Kroki postępowania
Jajka ubić z cukrem. Powoli wlewać olej nie przerywając ubijania.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Na końcu dodać szpinak i wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Z górnej części odciąć wierzch i pokruszyć (do miseczki)
Zieloną galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić ( może lekko stężeć). margarynę z masłem ubić. Białka ubić na sztywno. Z wody (40ml) i cukru (110g) ugotować lukier. Gotującym lukrem spażyć białka i ubijać az do wystudzenia (naczynie z białkami wstawic do drugiego z zimną wodą). Następnie dodawać po łyżce tłuszczu i tężejącej glaretki. Całość wylać na mase z soku. Odstawić do stężenia.
Przykryć drugą cześcią ciasta.