Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżówki
Kroki postępowania
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
![Krok 1 - Zakręcone drożdżówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-drozdzowki1-2.jpg)
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
![Krok 2 - Zakręcone drożdżówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-drozdzowki2-2.jpg)
![Krok 3 - Zakręcone drożdżówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-drozdzowki3-2.jpg)
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
![Krok 4 - Zakręcone drożdżówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-drozdzowki4-2.jpg)
![Krok 5 - Zakręcone drożdżówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-drozdzowki5-2.jpg)