Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakwas na chleb

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 100 g
woda letnia 100 g
mąka żytnia 400 g (do dokarmiania)
woda letnia 400 g (do dokarmiania)

Porada

Zakwas najlepiej zrobić z mąki o typie 720. Naczynie powinno być duże bo zakwas rośnie . Może się zdarzyć, że po dokarmieniu zakwas słabo rośnie, nie należy się tym zrażać, tylko trzymać w cieple, można zamieszać ,aby ułatwić fermentację.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na chleb

Do przygotowania zakwasu potrzebujemy jeszcze dużego słoja lub naczynia glinianego i kawałka gazy.
Gotowy zakwas dokarmiany raz w tygodniu może nam długo służyć jako zaczyn do pieczenia zdrowego chleba. Im starszy tym mocniejszy i wartościowszy.
Wykonanie:
Naczynie dokładnie myjemy i wyparzamy.
Mieszamy 100 g mąki z wodą lekko letnią , papka powinna mieć konsystencję ciasta na racuchy.
Naczynie obwiązujemy gazą i pozostawiamy w cieple na 24 godziny.
Następnego dnia dokarmiamy czyli dodajemy wody i mąki w tych samych ilościach czyli po 100 g.
Mieszamy dokładnie i znowu zostawiamy w cieple na dobę. Dokarmianie powtarzamy 4 razy.
Piątego dnia mamy już gotowy aktywny zakwas, z którego możemy upiec pierwszy chleb.
Część zakwasu zostawiamy, będzie ona początkiem na kolejną porcję chleba.Przechowujemy ją w lodówce, dokarmiamy raz w tygodniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak