Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami
Kaszę kuskus zalewamy ok. 1/2 szkl. wrzącej wody, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę, marchewkę i paprykę szklimy na odrobinie oliwy.
Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy także kuskus, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, słodką paprykę, zioła suszone oraz posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w wydrążonych łódeczkach z cukinii.
Łódeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Smacznego!