Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki z kurczakiem i grzybami shitake
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Posiekanego pora i oczyszczone i posiekane grzyby dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka, jajka starte na drobnej tarce i ser ricotta, doprawiamy przyprawami. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.
4.W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli oddajemy mleko, sól i muszkat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
5.Naleśniki polewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Danie jest gotowe gdy wierzch się zrumieni.