Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 3 duże
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
mozzarella 2 kule
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżki
jogurt naturalny 200 g
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Zapiekane selery to mój eksperyment kulinarny, który z pewnością wielokrotnie jeszcze powtórzę. Świetnie smakują z mięsem, ciągnącą się mozzarellą, jogurtem i nutą curry. Tego trzeba spróbować!

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem

Kroki postępowania

1
Selery gotujemy (ze skórką) na półmiękko w osolonym jedną łyżką soli wrzątku (gotować je około 30-40 minut). Studzimy, przekrawamy na połowy i wydrążamy środki.
Krok 1 - Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, dodajemy paprykę ostrą oraz curry. Dokładnie mieszamy, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę środki selera, chwilę podsmażamy. Wlewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, mieszamy dokładnie, studzimy farsz. Do ostudzonego farszu dodajemy startą jedną kulę mozzarelli i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem foto
3
Środek selerów wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy pokrojoną na kawałki kolejną kulę mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową. Smacznego!
Krok 3 - Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 26.06.2017 21:10
W takim wydaniu jeszcze nie jadłam selera
IKrakowianka 26.06.2017 20:19
fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak