Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, kukurydzą, ogórkami
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju na małym ogniu aż będzie lekko przyrumieniony, pod koniec wsypujemy połowę przyprawy do gyrosa - jeszcze chwilkę smażymy mieszając kurczaka z przyprawą aż się przegryzie.
3. Ogórka kroimy (ja używałam ogórki po żydowsku - są lekko słodkie więc fajnie się komponują smakowo w potrawie) w plasterki. Ser trzemy do miseczki.
4. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany wcześniej ryż, smarujemy majonezem i ketchupem posypujemy serem połową sera. Następnie dodajemy kurczaka, ogórki, wcześniej odcedzoną kukurydzę i wcześniej ostudzony groszek. Smarujemy wszystko majonezem i ketchupem, posypujemy resztą startego sera i lekko posypujemy przyprawą do gyrosa. Wszystko zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 C.
Smacznego