Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z łososiem i ziemniakami
Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, mielonym imbirem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlewamy śmietanę, zahartowaną uprzednio gorącym płynem, dodajemy musztardę i gotujemy , aż sos się zredukuje. Dodajemy sok z limonki i cukier. Zdejmujemy z ciepła i wrzucamy drobno pokrojony koperek.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Gotujemy we wrzątku 10-15 minut. Lekko studzimy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowywujemy odrobinę sosu warzywnego.
Ukłądamy plastry ziemniaków. Następnie nałkłądamy połowę sosu, na sos plastry łososia (niezbyt grube, skropione sokiem z limonki), na łososia resztę ziemniaków, na ziemniaki pozostały sos. Na wierzch można dać kawałeczki masła.
Pieczemy w temp. 190 C ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210 C i piec przez 8 minut.