Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem
Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego z dodatkiem ziemniaków i podsmażonych ma maśle pieczarek to propozycja obiadowa czy lunchowa, która jest bardzo aromatyczna i przy tym pyszna! Zapiekanie zapiekanki z kalafiora i mięsa mielonego pod kołderką sera żółtego sprawi, że po zapieczeniu ser będzie nie tylko pięknie zrumieniony i nabierze wyjątkowego smaku, ale również będzie się ciągnął z wyjmowanym kawałkiem.
Kroki postępowania
Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, po bokach ułożyć różyczki kalafiora.
![Krok 1 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-z-miesem-mielonym-i-kalafiorem1-2.jpg)
![Krok 2 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-z-miesem-mielonym-i-kalafiorem2-2.jpg)
Całość posypać startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
![Krok 3 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-z-miesem-mielonym-i-kalafiorem3-2.jpg)
Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
![Krok 4 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-z-miesem-mielonym-i-kalafiorem4-2.jpg)