Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie warzyw i boczku:
Cebulę obieramy i kroimy w paski. Czosnek przeciskamy lub drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w talarki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło oraz olej rzepakowy. Dodajemy przygotowane składniki - cebulę, czosnek oraz pieczarki. Mieszamy składniki do połączenia i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą soli oraz tymiankiem i ponownie mieszamy całość. Boczek kroimy w większą kostkę.Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plasterki.
Przygotowanie sosu:
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy śmietankę. Na grubych oczkach tarki ścieramy ser. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej tartej na małych oczkach tarki. Mieszamy.
Zapiekanie:
Do żaroodpornego naczynia przekładamy wszystkie składniki. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem z żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.