Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone (pieczonki) w garnku
Nie potrzebujesz specjalnego, żeliwnego kociołka i ogniska - pieczonki można przygotować też w domu, w garnku! Ziemniaki pieczone w garnku z dodatkiem pysznych warzyw są super pomysłem na obiad. Do tego kiełbaska i boczek - jest sycąco!
1. Ziemniaki, buraki, marchew i cebulę obieramy.
2. Ziemniaki, buraki i marchew kroimy w około 0,5 cm plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, wędzony boczek w słupki.
3. Wszystkie przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych) mieszamy ze sobą. Spód garnka (z grubym dnem) i ścianki smarujemy margaryną. Warstwami układamy ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew i buraki. Posypujemy przyprawiamy, dodajemy ziela, liście i sypiemy natką pietruszki. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników.
4. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawami i kilka wiórek margaryny. Całość nakrywamy folią aluminiową i szczelnie przykrywamy pokrywką. Pieczemy na kuchence na średnim gazie około 1 godziny. Podajemy ze schłodzonym kefirem.