Przepis i sposób przygotowania na: zupa dyniowa z jabłkiem i orzeszkami ziemnymi
Kroki postępowania
Dynię, cebulę i jabłko (używam odmiany Kardynał) pokroić w kostkę, wsypać do garnka i zalać wodą (im więcej wody tym rzadsza zupa) ja lubię gęstszą więc 0,5 litra wody jest w sam raz. Gotować 5-10 minut z przyprawami i suszonymi śliwkami.
![Krok 1 - zupa dyniowa z jabłkiem i orzeszkami ziemnymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-dyniowa-z-jablkiem-i-orzeszkami-ziemnymi1-2.jpg)
Zupę zabielić śmietaną kwaśną do zup. Zmiksować w blenderze na gładki płyn.
![Krok 2 - zupa dyniowa z jabłkiem i orzeszkami ziemnymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-dyniowa-z-jablkiem-i-orzeszkami-ziemnymi3-2.jpg)
Orzeszki uprażyć na patelni. Mają wtedy inny smak, a temperatura zabija ewentualne bakterie.
![Krok 3 - zupa dyniowa z jabłkiem i orzeszkami ziemnymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-dyniowa-z-jablkiem-i-orzeszkami-ziemnymi2-2.jpg)
Gorącą zupę przelać na talerze i posypać orzeszkami.
![Krok 4 - zupa dyniowa z jabłkiem i orzeszkami ziemnymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-dyniowa-z-jablkiem-i-orzeszkami-ziemnymi0-2.jpg)