Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni
Na patelni podsmażam cebulkę drobno posiekaną i 2-3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę. Dodaję je do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać przyprawy- ja dałam curry, imbir, kurkumę (na oko sypane, ale trzeba próbować- bo curry sprawia , że zupka jest troszkę pikantniejsza).Zdjąć garnek z ognia i ostudzić. Blenderem zmiksować na krem.
Żeby kuchnia nie była cała brudna po miksowaniu- ja robię tak- biorę jaki worek (reklamówka jednorazowa), nakładam na garnek, robię dziurkę, żeby wsadzić blender i miksuję dzięki temu nie mam całej kuchni do mycia po tej akcji
Zupkę można podawać z groszkiem ptysiowym i bryndzą (ja tak zrobiłam ).
Bryndzę można zastąpić serkiem twarogowym wędzonym.
Jak ktoś lubi ciekawe smaki, to do zupy można dodać 2 łyżki mleka kokosowego- zupka będzie troszkę rzadsza, nabierze jaśniejszego koloru i będzie miała fajną nutkę egzotykiSmacznego!