Do dużego garnka wlać 4 litry wody, włożyć oczyszczone udka, skrzydełka i korpus, zagotować. Jak się zagotuje, zdjąć szumowinę i wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz w kulce. Gotować około 30 min na małym ogniu. Następnie dodać marchew pokrojoną w paski, ziemniaki w kostkę, chilli drobniutko posiekane, seler i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę, zieloną część pora w całości, a białą pokrojoną w półksiężyce, kapustę i brukselkę w całości.
Wszystko razem gotować na małym ogniu 40 min, następnie doprawić pieprzem, majerankiem, zieloną pietruszką, papryką słodką, imbirem. Udka i skrzydełka wyciągnąć i obrać z mięska, wrzucić z powrotem do zupy. Zostawić jeszcze na 20 min i zdjąć z ognia.
Podawać z łyżką śmietany, posypać pietruszką najlepiej świeżą, ale jak nie mamy to może być suszona.