Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

zupa wiosenna- botwinka wg Piotra z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
cukier 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
jajko 2 szt.
śmietana do zup 200 ml
botwinka 2 pęczki
boczek 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: zupa wiosenna- botwinka wg Piotra z jajkiem

Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Piotrek podaje ją z duszonymi, młodymi ziemniakami i skwarkami. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać przyprawę do dań Kucharek, gotować około 1/2 godziny, dodać drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.Wszystkie gotować na wolnym ogniu do miękkości. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy. Do śmietany dodać trochę soli i chochlę gorącej zupy, żeby ją zahartować. Wlać do zupy, nie gotować. Ugotować na twardo 2 jajka, obrać z łupinek przekroić na pół, Zupę wlać do misek, ułożyć połówki jajek, osobno podać kartofle duszone ze skwarkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 07.07.2011 20:50
może się skuszę
Janek1 24.06.2011 21:41
świetna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak