Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurek na białej kiełbasie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 400 g
marchew 1 duża
ziemniaki 2 duże
masło klarowane 1 łyżka
zakwas na żur 600 ml
przyprawy 2 łyżki (do żurku)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na białej kiełbasie

Białą, surową kiełbasę zalałem zimną wodą (700 ml), zagotowałem, zebrałem szumowiny i zmniejszyłem płomień. Gotowałem jeszcze 15 min, po czym wyjąłem kiełbasę z wody.
Wywar przecedziłem przez gazę, wlałem do garnka, dodałem startą, podsmażoną na maśle marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlałem zakwas, dodałem przyprawę i gotowałem jeszcze 20 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ćwiartkami jajek i kiełbasą pokrojoną na plasterki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 01.04.2016 09:33
lubię taki
Wacław 31.03.2016 18:35
po prostu pyszny :-)
Edita 31.03.2016 17:31
tradycyjny najlepszy
olkaaa 31.03.2016 17:06
lubię taki
2milutka 31.03.2016 15:49
Pyszna klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak