Przepis i sposób przygotowania na: Zwinięta cukinia
2. W misce od miksera wymieszaj mąkę, sól, zaczyn drożdżowy i resztę ciepłej wody. Wyrób ciasto przy użyciu haka. Oczywiście można ciasto przygotować ręcznie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj trochę więcej wody. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie przylegające do ścianek miski czy stolnicy.
3. Gotową kulkę przełóż do miski lekko spryskanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odłóż na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
4. Teraz przygotuj cukinię. Pokrój ją na około 5mm plastry. Posmaruj oliwą i przyprawą do gyrosa. Oczywiście możesz użyć innej przyprawy. Dopraw solą i pieprzem.
5. Połóż plastry na grillu albo patelni grillowej. Smaż z każdej strony od 3 do 5 minut. Zdejmij z grilla i odłóż na bok, aby przestudzić cukinię.
6. Kiedy ciasto już urosło, wyjmij kulę na oprószoną mąką stolnice, podziel na dwie części i rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 20x30cm.
7. Teraz pokrój ciasto na plastry o grubości nieco większej od szerokości plastrów cukinii. Na każdy plaster ciasta połóż cukinię. Zwiń plastry. Kiedy rulonik będzie miał około 3-4cm średnicy utnij ciasto i zacznij zwijać kolejny rulonik. Postępuj tak, aż skończy ci się cukinia.
8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
9. Ułóż ruloniki na dwóch blachach do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Oprósz ulubiona przyprawą.
10. Piecz około 25 minut, aż "zwijańce" będą lekko zarumienione.
11. Podawaj na ciepło lub na zimno jako zakąskę albo dodatek na pikniku.
Smacznego!
www.sandrabakesaparty.pl