Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie muffiny serowe z suszonymi pomidorami
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, natomiast pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta dokładnie wmieszać żółty ser oraz suszone pomidory.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Wierzch babeczek posypać dodatkowym serem.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffiny podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.