Przepis i sposób przygotowania na: Lokszen (kugel z makaronem)
Kroki postępowania
Kugel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych. Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi z drobiu. Słodki kugel można podawać jako deser.
- 300g makaronu (w oryginalnym przepisie wstążki u mnie kokardki)
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- śmietana słodka 30%
- miód płynny
![Krok 1 - Lokszen (kugel z makaronem) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lokszen-kugel-z-makaronem1-2.jpg)
![Krok 2 - Lokszen (kugel z makaronem) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lokszen-kugel-z-makaronem4-2.jpg)
![Krok 3 - Lokszen (kugel z makaronem) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lokszen-kugel-z-makaronem2-2.jpg)
![Krok 4 - Lokszen (kugel z makaronem) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lokszen-kugel-z-makaronem3-2.jpg)
Gotowe danie polewamy na talerzu łyżką śmietany słodkiej 30% i łyzką miodu:) I wtedy jest rewelacja!
![Krok 5 - Lokszen (kugel z makaronem) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lokszen-kugel-z-makaronem0-2.jpg)