Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna chałka
Kroki postępowania
![Krok 1 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka10-2.jpg)
Ciasto można zrobić klasycznie, co do pewnego czasu robiłam - przesiać mąkę do miski, dodać resztę składników łącznie z rozczynem i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, podsypując mąką. Można użyć też miękkiego masła (zamiast pokrojonego).
![Krok 2 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka11-2.jpg)
![Krok 3 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka8-2.jpg)
![Krok 4 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka9-2.jpg)
![Krok 5 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka7-2.jpg)
Drugą zaś podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować wałeczki długości około 35 cm. Nie polecam krótszych, ale mogą być dłuższe - chałka też będzie dłuższa, ale węższa. Wałeczki powinny być nieco grubsze w środkowej części. Ułożyć je pionowo na blacie. Skleić górne końce zaczynając od prawej strony i nakładając na wierzch kolejne.
![Krok 6 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka6-2.jpg)
Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć na lewą stronę tak, aby leżał w tym momencie poziomo. W ten sam sposób potraktować pierwszy z lewej strony (pionowy) wałeczek, przekładając go na prawą stronę - poziomo. 4 pionowe wałeczki rozsunąć delikatnie po 2 w każdą stronę, a na środku ułożyć lewy poziomy wałeczek. Przesunąć w jego miejsce pierwszy z prawej strony wałeczek - niech teraz on będzie w poziomie. Rozsunąć znów środkowe po 2, i na środek przesunąć wałeczek poziomy z prawej strony. Z lewej strony wziąć wałeczek i przełożyć go na prawą stronę w poziomie.
![Krok 7 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka5-2.jpg)
Czynność powtarzać, aż wyjdzie pięknie zapleciona chałka. Końcówki zlepić mocno i wsadzić pod spód.
![Krok 8 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka3-2.jpg)
Ułożyć na natłuszczonej blasze i przykryć luźno folią spożywczą. Wziąć i zapleść w ten sam sposób drugą chałkę.
Obie chałki odłożyć do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Mnie nagrzewa się około 15 minut, więc idealnie "zgrywam" się w czasie.
![Krok 9 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka4-2.jpg)
W tym momencie wymieszać jajko z wodą i solą. Posmarować chałki bardzo dokładnie, uważając jednak, aby zbyt dużo jajka nie zostało w miejscach styku poszczególnych pasm - będą one bardzo nieapetyczne w swoim wyglądzie, i niespecjalnie też smaczne. Odłożyć na 15 minut. Niech jajko delikatnie przyschnie. Po tym czasie - tuż przed wsadzeniem do piekarnika - posmarować chałki po raz wtóry.
![Krok 10 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka2-2.jpg)
![Krok 11 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka1-2.jpg)
Wyjąć, wystudzić na kratce, albo ułożyć na rogach blaszki. Para musi mieć gdzieś uciekać, aby spód nie zrobił się wilgotny i nie odebrał nam całej przyjemności rozsmakowania się w naszej pięknej chałce. Pyszna z masłem klasycznym, lub jeszcze lepsza z lekko solonym... To solo. Lub klasycznym i miodem. Lub klasycznym i dżemem z dyni i pomarańczy.
![Krok 12 - Klasyczna chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klasyczna-chalka0-2.jpg)