Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Pałki z kurczaka z fasolą i pomidorami, odc. 2
Do miski wlewamy 50 ml oleju i miód, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Do tak stworzonej marynaty wkładamy pałki kurczaka i wstawiamy do lodówki.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, białą fasolę i czarne oliwki, doprawiamy solą, całość mieszamy, a później dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Do osobnego garnka wlewamy 100 ml oleju i rozgrzewamy. Pałki kurczaka wyciągamy z lodówki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, następnie wlewamy rosół i dusimy przez 30–40 minut. Siekamy natkę kolendry i paprykę chili. Na talerz wykładamy sos z pomidorami pelati i fasolą, na wierzchu układamy pałki z kurczaka, polewamy marynatą. Na danie wykładamy kwaśną śmietanę, posypujemy kolendrą i papryką chili.