Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Stek z kalafiora z potrawką z pomidorów, odc. 16
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy na paseczki, parówkę w plastry.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę żywiecką, mieszamy. Dodajemy 4-5 liści laurowych, parówkę i smażymy razem, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory pelati, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą morską i pieprzem kolorowym, mieszamy. Pod koniec dodajemy kapary.
Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane. Ugotowany kalafior kroimy na pół i smażymy z obu stron. W trakcie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części. Bazylię siekamy, orzechy włoskie rozdrabniamy za pomocą noża.
Na talerz wykładamy potrawkę z pomidorów, na potrawkę układamy stek z kalafiora. Na patelnię, po smażeniu kalafiora wsypujemy orzechy włoskie, pomidory koktajlowe i bazylię, podsmażamy. Po chwili, nakładamy na kalafior.