Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z gulaszem
Przepis na placki:
Przekroić ziemniaki na pół i pocierać jeden o drugi, aby wypłynęła skrobia. Następnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki. Przez sitko odcisnąć tarte ziemniaki z nadmiaru wody. Dodać łyżkę mąki, jajko, a następnie Przyprawę do potraw Kucharek i całość wymieszać. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, a na koniec otręby pszenne. Wszystko razem wymieszać i smażyć placki na rozgrzanej patelni.
Przepis na gulasz:
Mięso pokroić w kostkę 2,5-3 cm i oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę razem z czosnkiem, dodać pokrojone mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Zieloną i czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę oraz wrzucić do mięsa, podlewając bulionem. Dusić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, mieszać i ponownie dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu podlewać mięso bulionem.
Gulasz podawać osobno w miseczce, aby placki nie rozmiękły. Danie posypać świeżo krojonym szczypiorkiem.
Jeśli chcecie przygotować najlepsze placki ziemniaczane - koniecznie pooglądajcie poniższą poradę!