Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Kasza jaglana z kurkami i żółtym serem, odc. 27
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż i kroimy w pióra. Szynkę kroimy w kostkę, parówkę na plasterki, a suszone pomidory w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, pora, szynkę, parówkę. Składniki przesuwamy i obok kładziemy kurki oraz suszone pomidory. Smażymy dalej razem, delikatnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, ponownie mieszamy.
Do miski przesypujemy kaszę jaglaną i zielony groszek. Dodajemy podsmażone składniki z patelni, doprawiamy do smaku papryką wędzoną , mieszamy. Następnie dodajemy 100 g startego żółtego sera i mieszamy.
Na talerz wykładamy kaszę jaglaną z dodatkami. Papryczkę chili kroimy w cienkie paski. Układamy na daniu. Następnie kładziemy pozostały ser i kiełki. Podajemy z chipsami z tortilli.