![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Zupa kalafiorowa z jabłkiem i musztardą francuską, DS XVI, odc. 11](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-kalafiorowa-z-jablkiem-i-musztarda-francuska-ds-xvi-odc-110-3.jpg)
Musztarda to prawdziwy bohater każdej biesiady przy grillu - towarzysz niezastąpiony, który nadaje wyjątkowego smaku mięsom, warzywom i sosom. Jej charakterystyczny, wyrazisty smak z nutą lekkiej pikantności i delikatnej kwaśności doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. To produkt, który w kuchni gości przez cały rok, w różnych sezonach kulinarnych!
W dzisiejszym zróżnicowanym świecie kulinarnej rozrywki, rynek obfituje w różnorodne wersje musztardy. Jeśli preferujesz subtelniejsze doznania smakowe, musisz koniecznie poznać łagodne musztardy marki Prymat. Oto pięć propozycji, które przypadną do gustu osobom stawiającym na delikatniejsze, subtelniejsze poziomy ostrości!
Każda musztarda, czy ta bardziej czy mniej ostra, jest zrobiona z gorczycy. Jednak od sposobu jej obróbki i rodzaju zależy, jak mocno pikantna będzie ostatecznie musztarda. Najbardziej łagodne są białe ziarna gorczycy.
Jak już wspominałem, musztarda to produkt, który jest wykorzystywany w każdym sezonie kulinarnym. Jej łagodne odmiany doskonale komponują się jako dodatek do grilla, ale i jako marynaty do mięsa przygotowywanego np. na święta, a w codziennym biegu to dla wielu nieodłączny dodatek do kanapek czy sałatek. Z kolei w sezonie na przetwory to dodatek do kultowych ogórków! Przepis na nie znajdziecie pod artykułem - koniecznie wypróbujcie!
Wśród rodzajów łagodnych musztard można znaleźć zarówno te klasyczne, dobrze znane propozycje, jak i bardziej urozmaicone, ciekawe produkty! Oto kilka łagodnych musztard, które warto mieć pod ręką w kuchni.
To bardzo uniwersalna propozycja. Produkuje się ją z białej gorczycy, która jest bardzo drobno mielona. Konsystencja musztardy stołowej jest gładka, a kolor jasny. To bardzo popularny rodzaj musztardy, który często gości na polskich... stołach!
Ten rodzaj musztardy jest naprawdę wyjątkowy. Charakteryzuje się całymi, niezmielonymi kuleczkami gorczycy. Nie ma co, prezentuje się bardzo atrakcyjnie! Przez swoją formę idealnie nadaje się do sosów, marynat i po prostu ozdabiania dań. W smaku jest łagodna, a do jej produkcji wykorzystuje się różne ziarenka gorczycy. Dzięki temu w słoiczku znajdziemy różnokolorowe kuleczki!
Obok tego smaku musztardy nie da się przejść obojętnie. To idealny składnik sałatek, kanapek i wielu marynat. Połączenie smaku ostrego i słodkiego. A do tego wszystkiego piękny, charakterystyczny żółty kolor! Musztarda miodowa stała się prawdziwym hitem, który jest dla wielu osób ulubioną odmianą.
To bardzo aksamitna, delikatna musztarda, która pochodzi z... Austrii! Niektórzy błędnie kojarzą ją z Krymem, kiedy to nazwa pochodzi od miasteczka Krems an der Donau (Krems nad Dunajem). Dlaczego właśnie od tego? Miasteczko to znajduje się w znanym i cenionym obszarze winiarskim w Austrii - Kremstal. Musztarda kremska pierwotnie powstała właśnie z połączeni drobno zmielonych ziaren gorczycy i octu winnego z regionu Kremstal! Stąd ten delikatny smak przełamany kwaśnością.
Połączenie wszystkich walorów musztardy miodowej z wytrawnym, chmielowym smakiem piwa. Naprawdę oryginalna propozycja, która może się stać ulubionym dodatkiem do sałatek, marynat, ale i grilla! Smak tej musztardy jest ciężki do opisania - tego po prostu trzeba spróbować!
To tylko kilka propozycji musztard Prymat, które warto mieć w swojej kuchni. W sklepach stacjonarnych, ale i online, możecie znaleźć jeszcze więcej propozycji! Oczywiście, oprócz tych łagodnych, znajdziecie także ostre, a nawet bardzo ostre! O tych rodzajach możecie przeczytać w poprzedniej części ABC Przyprawiania - zapraszam!
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: