![Co zrobić z cukinii – najlepsze przepisy na cukinię foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/1721116237-okladka-aktualnosciporady-3-small.jpg)
Choć zimowa aura, śnieg i mroźne wieczory nie goszczą teraz w naszych głowach, to warto choć na chwilę to zmienić. Otaczające nas dary natury w postaci warzyw i owoców już za niedługo znikną z okolicznych straganów, a razem z nimi smak lata. Czy da się to zmienić? Oczywiście! Smak letnich owoców i warzyw można zamknąć w słoikach i kiedy tylko chcemy, cieszyć się nim z zimowe wieczory!
Warzywa do słoików na zimę
Najpopularniejsze warzywa, z których przygotowuje się przetwory, to z pewnością ogórki i cukinia. Można wykorzystać je solo w różnych zalewach, ale także jako sałatki w słoikach. Popularna jest także sama cukinia w słoikach na leczo. Takie ogórki czy cukinia w słoikach w formie pikli czy w zalewach smakowych są super dodatkiem do kanapek, obiadów, ale i do zjedzenia prosto ze słoja!
Bardzo popularne są też sałatki z różnych warzyw. Sałatka z ogórków na zimę, z ogórków i papryki czy z cukinii, ale i sałatka z kapusty czy szwedzka. Każda będzie praktycznym sposobem na zapas surówek do zimowych obiadów. Jednak, jaka jest najlepsza sałatka do słoików na zimę?
Przetwory na zimę - nie tylko sałatki!
W słoikach na zimę można zamknąć nie tylko marynowane warzywa czy też kiszone. Praktycznym i smacznym sposobem na obiad na szybko na zimę jest leczo w słoiku. Wykorzystaj dostępne obecnie warzywa, takie jak papryka, leczo i inne ulubione składniki i przygotuj leczo w słoikach na zimę.
Przepisy na leczo w słoikach: