Przepis i sposób przygotowania na: " Bekonowy warkocz "
Kroki postępowania
Roztapiamy masło.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy:
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki.
Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
( Będziemy mogli sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre.
Jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystujmy tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie ).
Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiamy ręką.
Gdy już będzie wyrobione dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i olej.
Wyrabiamy ponownie ciasto , tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
Dobrze wyrobione formujemy w kulę i przypudrowujemy po wierzchu mąką.
Nakrywamy miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postawiamy ją w ciepłym miejscu.
Od czasu do czasu zaglądamy pod „kołderkę" (nie robimy tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzamy jak dużo ciasto urosło.
Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej.
Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie.
Z każdej kulki tworzymy ruloniki
( mniej więcej takiej samej długości ).
Łączymy ze sobą na końcówce.
Przystępujemy do zaplatania warkocza.
Robimy to tak , jak robi się zwyczajne warkocze , z tym , że pomiędzy każde zaplecenie wkładamy kawałek boczku.
Końcówkę sklejamy.
Smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min / 180C .
Zajadamy np. z ketchupem!