Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kuleczki z ciecierzycą
Kroki postępowania
![Krok 1 - Smażone kuleczki z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-smazone-kuleczki-z-ciecierzyca1-2.jpg)
![Krok 2 - Smażone kuleczki z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-smazone-kuleczki-z-ciecierzyca2-2.jpg)
Gotowanie ciecierzycy: dzień wcześniej zalewamy ją wodą w stosunku (minumim) 1:2, pozostawiamy na noc do napęcznienia (na 12 godzin). Kolejnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 50 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy jeszcze około 15-20 minut (tak, aby w środku była miękka, a z zewnątrz lekko chrupiąca). Pod koniec gotowania solimy do smaku.
Do wody możemy też dodać trochę mieszanki uniwersalnej (najlepiej domowej) lub magi.
![Krok 3 - Smażone kuleczki z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-smazone-kuleczki-z-ciecierzyca3-2.jpg)