Przepis i sposób przygotowania na: Adwokatowe pączki
Kroki postępowania
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, żółtka, sól , alkohol oraz połowę mąki. Całość zagniatamy dodając stopniowo pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło. Wraz z tłuszczem ciasto wyrabiamy kolejne 10 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
![Krok 1 - Adwokatowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/adwokatowe-paczki1-2.jpg)
W trakcie jak „bułeczki” wyrastają gotujemy budyń.
![Krok 2 - Adwokatowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/adwokatowe-paczki2-2.jpg)
![Krok 3 - Adwokatowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/adwokatowe-paczki3-2.jpg)
![Krok 4 - Adwokatowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/adwokatowe-paczki4-2.jpg)
LUKIER:
Adwokat przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
![Krok 5 - Adwokatowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/adwokatowe-paczki5-2.jpg)