Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ajerkoniak.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 7 sztuk
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
spirytus 1 szklanka
mleko skondensowane 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak.

Z jajek oddzielić żółtka i przełożyć je do misy miksera.Utrzeć mikserem żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Jak cukier się rozpuści w żółtkach dodawać stopniowo do misy miksera skondensowane mleko (niesłodzone) i dalej miksować.Następnie partiami do żółtek z cukrami i z mlekiem skondensowanym dodawać dawkowany alkohol i dalej całość ucierać mikserem.Istotne,by zarówno skondensowane mleko,jak i spirytus dodawać małymi porcjami,stopniowo,zapobiegnie to temu,że żółtka się nie zetną.Po dodaniu całej ilości spirytusu gotowy likier przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.Można go pić już na następny dzień,ale wiadomo, że im dłużej odstoi tym będzie smaczniejszy,z każdym dniem smakuje lepiej,jego smak się wyostrza.
Likier jest pyszny zarówno do sączenia jak i jako dodatek przykładowo,by polać nim lody.To przyjemnie słodki deserowy trunek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 07.01.2014 12:48
może kiedyś taki zrobię :P
halina17 07.01.2014 11:11
Uwielbiam ajerkoniak.
Magula 07.01.2014 10:10
OO takiego domowego jeszcze nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak