Przepis i sposób przygotowania na: Alkoholowy bakaliowiec
Kroki postępowania
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
BEZA:Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C.
![Krok 1 - Alkoholowy bakaliowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/alkoholowy-bakaliowiec1-2.jpg)
Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień.
![Krok 2 - Alkoholowy bakaliowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/alkoholowy-bakaliowiec2-2.jpg)
Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową.
![Krok 3 - Alkoholowy bakaliowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/alkoholowy-bakaliowiec3-2.jpg)
![Krok 4 - Alkoholowy bakaliowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/alkoholowy-bakaliowiec4-2.jpg)
![Krok 5 - Alkoholowy bakaliowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/alkoholowy-bakaliowiec5-2.jpg)