Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Avgolemono

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 6-7 Szklanka
drobny makaron 0,5 Szklanka
jaja 3 Sztuka
sok z jednej cytryny 1 sztuka
pieprz i sól do smaku
plasterki cytryny do przybrani

Przepis i sposób przygotowania na: Avgolemono

Zagotuj wodę z kostkami rosołowymi, robiąc pyszny wywar. Po rozpuszczeniu się kostek – dosyp surowy makaron i podgrzewaj na małym ogniu. W tym czasie, wlej całe jajka do miski i mieszaj (trzepaczką lub mikserem). Kiedy się już spieni, dolej soku z cytryny (cały czas mieszając) i jedną łyżkę wazową gorącego wywaru. Kiedy już makaron będzie miękki,
zdejmij garnek z ognia i po ok. 2 minutach powoli wlewaj zaprawę jajeczno-cytrynową. Cały czas trzeba energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki ze ścinającego się jajka.
Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Podawać można z grzankami lub ciepłą bagietką. Zamiast makaronu można dodać ryż (choć wg mnie lepszy jest makaron)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.11.2012 16:58
To jest tzw. grecka "kacówka" - czyli synonim naszego żurku lub kapuśniaku ... skuteczna na "chorobę" zwaną syndromem dnia następnego ;)
Aleksandra15 08.11.2012 14:40
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie go wypróbuję, ponieważ intryguje mnie taki połączenie smaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak