Przepis i sposób przygotowania na: Baba Pani Ewy
Po tym czasie mieszamy w misce czubatą łyżkę mąki i cukru, szczyptę soli oraz pokruszone drożdże. Zalewamy mlekiem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy w cieple na pół godziny.
Masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostały cukier oraz żółtka i energicznie mieszamy.
Ciągle mieszając, wsypujemy po łyżce mąki, a następnie zagniatamy energicznie ciasto do chwili aż zacznie odchodzić od ścianek miski.
Do wyrobionego ciasta dodajemy przestudzone masło i ponownie łączymy wszystkie składniki.
Białka jaj ubijamy niemal na sztywno i także dodajemy do ciasta. Dokładnie wyrabiamy.
Miskę przykrywamy suchą i czystą ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Dużą formę babkową smarujemy tłuszczem i oprószamy krupczatką.
Wykładamy ciasto drożdżowe, wyrównujemy powierzchnię i ponownie odstawiamy jeszcze na 30-60 minut.
Ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i od razu ustawiamy temperaturę na 180 stopni.
Pieczemy około 45 minut od momentu nagrzania piekarnika (w formie bez kominka lub takiej z kominkiem, ale wyższej pieczemy nieco dłużej).
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy babka będzie całkowicie wystudzona, przygotowujemy lukier: białko jajka ubijamy na sztywno i ciągle miksując, dodajemy po łyżce cukru pudru.
Lukrem polewamy babkę i od razu przybieramy kolorową skórką.