Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Baba ze śliwką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki kalifornijskie 230 gram
amaretto 3 łyżki
woda 125 ml
drożdże świeże 50 gram
cukier drobny 1 łyżeczka
mleko ciepłe 60 ml
mąka pszenna 600 gram
mąka pszenna pełnoziarnista 150 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 70 gram
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 100 gram
mleko 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
białko 1 sztuka
mąka 80 gram
masło 40 gram
cukier 40 gram
migdały 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Baba ze śliwką

1. Zacznij od namoczenia suszonych śliwek w amaretto i wodzie.

2. Teraz przygotuj zaczyn drożdżowy. W tym celu do miseczki wlej lekko podgrzane mleko (1/4 szklanki) i rozpuść w nim drożdże oraz cukier (1 łyżeczka). Przykryj i odstawić, aż drożdże się spienią. Jeżeli mieszanka „nie urośnie” to znaczy że drożdże są nieświeże i drożdżówka nie urośnie.

3. W dużej misce od miksera przesiej mąkę z solą i cukrem (70g). Dodaj jajka, żółtka jajek, ekstrakt waniliowy, masło, mleko (1 szklanka) oraz zaczyn drożdżowy. Zamieszaj wszystko.

4. Dodaj owoce wraz z zalewą i mieszaj końcówką z hakiem kilka minut na wysokich obrotach, aby dobrze napowietrzyć ciasto.

5. Teraz przygotuj dwie miski i lekko spryskaj je tłuszczem. Ja zawsze używam oleju w sprayu.

6. Ciasto podziel równo na dwie części, każdą włóż do oddzielnej miski. Przykryj każdą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).

7. W tym czasie możesz przygotować formy do pieczenia. Ja użyłam gotowej formy do Pannettone o średnicy 15cm. Jeżeli nie masz takiej to nic straconego. Wystarczy wykorzystać w tym celu dwie formy metalowe (ja mam o średnicy 20cm) i zrobić kołnierz z papieru do pieczenia. W tym celu należy przekroić papier wzdłuż i wyściełać ścinaki formy. Warto lekko posmarować końcówki tłuszczem (ja używam miękkiego masła), aby ranty dobrze się skleiły. Ważne jest, aby „kołnierz” nie był zbyt wysoki (wystarczy 15-20cm), gdyż łatwo jest przypalić papier wkładając formę do piekarnika.

8. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

9. Gdy znów podwoi objętość, posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem (ja zawsze używam białek, które mi zostały) i posyp kruszonką (połącz 80 g mąki, 40 g miękkiego masła, 40 g cukru i 2 łyżki zielonych migdałów).

10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 30 minut. Zwykle w połowie całkowitego czasu pieczenia, muszę przykryć ciasta folią silikonową, gdyż kruszonka łatwo się przypala.

Wyjmij z piekarnika, ostudź i .... Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 19.02.2013 21:28
Babeczka I klasa!
agnieszkalider 27.01.2013 22:16
pycha
Krzysztof15 15.01.2013 11:05
super
dwa pokoje z kuchnią 15.01.2013 09:40
CUDNA!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak