Przepis i sposób przygotowania na: Baba ze śliwką
2. Teraz przygotuj zaczyn drożdżowy. W tym celu do miseczki wlej lekko podgrzane mleko (1/4 szklanki) i rozpuść w nim drożdże oraz cukier (1 łyżeczka). Przykryj i odstawić, aż drożdże się spienią. Jeżeli mieszanka „nie urośnie” to znaczy że drożdże są nieświeże i drożdżówka nie urośnie.
3. W dużej misce od miksera przesiej mąkę z solą i cukrem (70g). Dodaj jajka, żółtka jajek, ekstrakt waniliowy, masło, mleko (1 szklanka) oraz zaczyn drożdżowy. Zamieszaj wszystko.
4. Dodaj owoce wraz z zalewą i mieszaj końcówką z hakiem kilka minut na wysokich obrotach, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
5. Teraz przygotuj dwie miski i lekko spryskaj je tłuszczem. Ja zawsze używam oleju w sprayu.
6. Ciasto podziel równo na dwie części, każdą włóż do oddzielnej miski. Przykryj każdą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
7. W tym czasie możesz przygotować formy do pieczenia. Ja użyłam gotowej formy do Pannettone o średnicy 15cm. Jeżeli nie masz takiej to nic straconego. Wystarczy wykorzystać w tym celu dwie formy metalowe (ja mam o średnicy 20cm) i zrobić kołnierz z papieru do pieczenia. W tym celu należy przekroić papier wzdłuż i wyściełać ścinaki formy. Warto lekko posmarować końcówki tłuszczem (ja używam miękkiego masła), aby ranty dobrze się skleiły. Ważne jest, aby „kołnierz” nie był zbyt wysoki (wystarczy 15-20cm), gdyż łatwo jest przypalić papier wkładając formę do piekarnika.
8. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
9. Gdy znów podwoi objętość, posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem (ja zawsze używam białek, które mi zostały) i posyp kruszonką (połącz 80 g mąki, 40 g miękkiego masła, 40 g cukru i 2 łyżki zielonych migdałów).
10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 30 minut. Zwykle w połowie całkowitego czasu pieczenia, muszę przykryć ciasta folią silikonową, gdyż kruszonka łatwo się przypala.
Wyjmij z piekarnika, ostudź i .... Smacznego!