Przepis i sposób przygotowania na: Babka cynamonowa
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Masło z cukrem ucieramy robotem na puch. Ciągle ucierając dodajemy partiami żółtka jaj. W razie potrzeby zgarniamy masło silikonową szpatułką ze ścianek misy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki. Dokładnie miksujemy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Połowę białek dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (możemy to zrobić nieco energiczniej).
Dodajemy pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki babkowej (zwykłą formę o nieprzywieralnej powierzchni smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą). Ja użyłam silikonowej, którą posmarowałam odrobiną oleju. Szczerze powiedziawszy nie przepadam za silikonowymi formami, ale to jest moja jedyna forma do prawdziwej babki, więc z braku laku nawet często jej używam.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona i w razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia.
Gdy babka wystygnie, na niewielkim ogniu podgrzewamy śmietanę z połamaną czekoladą. Mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Polewą dekorujemy babkę.